2012-08-15

Gotland 11/7

Idag började vi dagen ganska tidigt eftersom vi skulle till Lummelundagrottan. Vi började att cykla längs med stranden med det tog stopp så vi fick vända. Innan vi vände gick vi upp för en trappa vi hittade (tänkte kolla om vi kom någonstans men det gjorde man inte) och där upp hade vi denna utsikt:

 Vi fortsatte våran färd mot grottan och vädret var verkligen på vår sida. Strålande sol så jag passade på att cykla i shorts och bikiniöverdel. Man måste ta vara på varje tillfälle. När vi kom fram till grottan gick vi runt på utställningen som handlar om grottan och de tre pojkarna Örjan Håkansson, Percy Nilsson och Lars Olssson som hittade den 1948. Grottöppningen har varit känd sedan 1924 (kanske tidigare) men då kom lyckades man bara komma i 40 meter. De tre pojkar lyckades däremot ta sig längre in och hittade 2 salar sedan var det stopp pga en sjö. Men 1955 kunde de ta sig vidare med hjölp av en gummiflotte, de lyckades då ta sig 175 meter längre in i grottan än vid tidigare försök.
Det var ganska kallt där nere men jag såg inga kryp. Man fick inte röra något i grottan för fettet från fåra kroppar förstör för grottan. Här har ni lite bilder:
Närbild på ena väggen 
Guiden berättade vad dessa kallades men jag kommer inte ihåg. Någon av er som vet?
Jag tror att det var här det tog stopp för pojkarna innan de 1955. 
Det var där gallret är som pojkarna tog sig in i grottan
 Efter grottan cyklade vi tillbaka och passade då på att klättra upp på detta "lilla" berg:

Vi passade även på att hänga lite på stranden:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar